
 
    

S106 FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

 What are S106 (s106) agreements? 

 What are planning obligations used for? 

 How is a S106 Negotiated? 

 How do I make S106 payments to the Local Authority? 

 When are S106 monies paid? 

 Does S106 money earn interest? 

 How are planning contributions enforced? 

 Can planning obligations be varied or discharged? 

 Can I view and obtain copies of the S106 agreement? 

 Can I find out whether planning obligations have been completed on a site 
and whether the associated S106 contributions or provision has been 
received or remains outstanding? 

 Who is responsible for S106 obligations? 

 Are S106 obligations subject to Indexation? 

 How is S106 indexation calculated? 
 

What are Section 106 (s106) agreements? 

A Section 106 Agreement is a type of planning obligation authorised by Section 106 
of the Town and Country Planning Act 1990. 

A Section 106 Agreement is a legal agreement in the form of a deed between the 
Local Planning Authority (LPA) and the owner of land, who is normally the 
applicant/developer.  

What are planning obligations used for? 

 
Planning Obligations are usually completed following a resolution to grant planning 
permission (normally major developments) to mitigate the impact of new 
developments.  
 
How is a S106 Negotiated?  
 
The negotiation of a S106 legal agreement is led by an allocated Planning Officer 
in discussion with the Developer and other colleagues both within and outside the  
Council.   
 



 
LPAs negotiate two types of planning obligations to facilitate a proposed 
development: 

 in-kind contributions - these are non-monetary contributions, for example, 

affordable housing, apprenticeships, and local labour. 

 monetary contributions - these are financial contributions which fund 

interventions necessary to mitigate the impact of the development, for 

example, environmental improvements in the vicinity of the site, tree 

planting, new child play facilities or estate enhancements. 

How do I make S106 payments to the Council?  
 
It is the applicant's responsibility to make payments when they are due and to 
ensure that they are on time.  
 
Payment is accepted by BACS/internet transfer to account 00000000 Sort Code 57-
00-99. Important: Please quote the invoice reference when paying.  
 
Alternatively, you may pay by cheque payable to "London Borough of 
Lambeth" sent to Lambeth S106 Team, 2nd Floor Phoenix House, 10 Wandsworth 
Road, London SW8 2LL.  
 
 
When are S106 monies paid? 
 
S106 monies are usually paid in instalments at key stages during the construction of  
a development. The stages at which payments are due are known as 'Trigger Points'.  
For example S106 contributions could be payable by instalments with 50% paid upon 
commencement of development and the remaining 50% paid upon completion  
of a development. As developers have three years to commence a development  
once planning permission is granted, it can therefore take a number of years before  
S106 contributions are received by the Council from the time permission was  
Originally granted. Where a development does not commence at all, the S106 will  
most likely expire.  
 
Does S106 money earn interest?  
 
Whilst schemes are waiting to be programmed and delivered, the Council is legally  
obliged to hold the S106 contributions it has received in an interest bearing account  
in accordance with the specifications in the agreement.  
The accruing of interest is necessary to ensure that the contribution does not lose  
value from the date it is paid; and as most accruing sums are restricted through a  
S106 agreement, the interest will accrue against the specific contribution. It is then  
used as part of the budget to deliver a specific improvement.  



 
How are planning contributions enforced? 

 Planning contributions are enforceable by the Local Planning Authority. 

Under the Act, the LPA has two avenues for enforcement: 

 (a) by applying for an injunction from the courts; or 

(b) by entering the subject land, carrying out the work and recovering any 

costs incurred in doing so. 

Can planning contributions be discharged or varied? 

Yes, by a Deed of Variation to the original legal agreement. Planning contributions 

made under the Act may be modified or discharged at any time by a deed between 

the LPA and all parties to the agreement; or 

Where an application is made to modify or discharge a planning contribution made 

under the Act, the LPA may decide to either: 

(a) continue the planning contribution without modification 

(b) discharge it, if it no longer serves a useful purpose; or 

(c) if it continues to serve a useful purpose, but would serve that purpose equally 

well if it had effect subject to the modifications applied for, then allow the 

modifications, provided it does not place any burden on a third party 

Where the LPA decides not to allow a modification or change, and the agreement 

has been in existence for 5 years or more the applicant may appeal the 

determination to the Secretary of State, pursuant to s106B. 

There is also a special procedure for varying affordable housing requirements under 

Section 106 BA of the act. 

If a deed of variation is requested, a planning officer will need to authorise the 

variation, determining whether or not the change is justified. In certain cases, the 

variation may need to be authorised by the Planning Applications Committee. 

 A planning officer will then instruct the Council's legal services team to draft the 

variation. Once the deed of variation is agreed it will be signed by all relevant 

parties.   



 
Can I view and obtain copies of the S106 agreement? 

Yes, you can search for and view electronic copies of completed planning obligations 
via our free on-line live planning interactive service which has been designed to be 
comprehensive and easy to use. To search for planning obligations via our planning 
interactive service click on following link: 

https://planning.lambeth.gov.uk/online-

applications/search.do?action=advanced&searchType=LicencingApplication 

You can also email S106-CIL@lambeth.gov.uk with the planning reference number 
for the copy of the S106 agreement. 

Can I find out whether planning obligations have been completed on a site and 
whether the associated S106 contributions or provision has been received or 
remains outstanding? 

You can direct your S106 enquiries to  S106-CIL@lambeth.gov.uk. 

Who is responsible for S106 obligations? 

Planning obligations contained in S106 agreements run with the land to which they  
relate. Because planning obligations run with the land, any outstanding obligations 
will be transferred with the land if it is sold. Planning obligations can therefore effect  
the value of land. The existence of a planning obligation is registered as a ‘Local Land 
Charge’ on the Local Land Charges Register indefinitely and will be revealed in 
searches submitted on behalf of a potential purchaser of an individual unit or entire 
development site. If they have been discharged in their entirety then the land owner 
can apply to have them taken off. 
 
Any outstanding planning obligations are legally enforceable against the  
owner. This applies to successors in title, of the land to which the obligation relates.  
 
Planning obligations will not normally be enforceable against individual units within 
a large development site. This is not to say that section 106 obligations will not 
impact upon your property. Where “car free” obligations apply, for example, you will 
not be eligible to apply for a permit for on-street parking. The Council will enforce 
against non-payment of a S106 contribution if a developer is found to have reached 
a ‘trigger point’ without paying the Council within the required timescales as set out 
in the agreement.  
 
 
 
 
 

https://planning.lambeth.gov.uk/online-applications/search.do?action=advanced&searchType=LicencingApplication
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mailto:S106-CIL@lambeth.gov.uk


 
 
Are Section 106 obligations subject to Indexation? 
 
Yes, if indexation is required by the S106 agreement then the section 106 charges 
are subject to indexation.  
 
The Council will use whatever figure is published in the BCIS All-in Tender Price 
Index. 
 

How is S106 indexation calculated? 
 

Indexation is calculated using the formula below: 
 
Each S106 Covenant sum x (Indexation rate at the date of the demand notice) 
divided by (Indexation rate on the date of the Legal Agreement being signed) 
 
 
. 
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